TOPHANE İŞİ 6 ADET KAHVE FİNCANI VE TABAĞI
Kırmızı lüleci hamurundan mamul üç adet kahve fincanı ve üç adet tabağı. Eski Türkçe usta damgalı fincanların üzeri kalem işçiliğiyle bitkisel tarama motifleri ile stilize tuğra ve hilal desenli, halka tutamaklıdır. Tabaklar beş yapraklı çiçek formundadır. 19.yüzyıl, fincan çap: 6,5cm- tabak çap: 8,5 cm.
Tophane işi seramiklerde temel malzeme kildir. Ürünleri desenlemek için kullanılan kalemler çoğunlukla şimşir ağacından olup desenleri bezemek için de altın ve gümüş yaldız kullanılırdı. Lüle çamuru diğer çömlek çamurlarından farklıydı, ürünlerdeki orijinal renk devetüyü ve kırmızı idi ancak yapılan ürünlerin hepsinin farklı renkte olabiliyordu. Her bir ürün fırınlandıktan sonra ayrı bir renk alırdı ki bu Tophane Kil Lüle Sanatının sırrı idi.
Sanâyi-i Nefîse Mektebi
Sanâyi-i Nefîse Mektebine ait Palet Formunda Mühür
Güzel sanatlar alanında eğitim vermek üzere II. Abdülhamit döneminde İstanbul’da 1882’de kurulmuş Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk güzel sanatlar okulu Sanayi-i Nefise Mektebi’ne ait orijinal mühür. 20.yy, çap 3 cm.
Okul günümüzde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olarak hizmet vermeye devam etmektedir.
OSMANLI DÖNEMİ KAPI NUMARALARI
Pirinç levha üzerine Osmanlıca yazılmış kapı numarası plakaları. 20.yy
VAN USTA DAMGALI OSMANLI GÜMÜŞ KEMER
6 köşeli yıldız tokalı, her birine savat işçilikle farklı manzaralar işlenmiş 16 parçadan oluşan Van usta damgalı tuğralı Gümüş Kemer.
19.yy, 83 cm. uzunluk
ÇANAKKALE SERAMİK TESTİ
Geleneksel Türk kadını formunda Çanakkale Seramik Testi, boyut, kondisyon ve form açısından nadir bulunur koleksiyonluk eser
19.yy başlarına ait 25 cm yüksekliktedir.
REMONTOIR OSMANLI KADRAN SAAT
REMONTOIR Ancre De Precision, emaye kadran renkli feraceli kadınlar figürlü,
Osmanlı pazarı için özel imalat cep saati. 20.yy, çap 5 cm
PORSELEN HOKKA TAKIMI
Altın yaldız el boyama özel tepsisinde, rıhdan dahil 10 parça, bordo renkli porselen hokka takımı. Tepsisi ile birlikte, kondisyonu çok iyi, ender bulunur takım.
TOPHANE İŞİ LÜLE-ÇUBUK
Kırmızı lüleci çamurundan yapılmış yuvarlak formlu lülenin üzerine pirinç süslemeler bezenmiştir. Aynı şekilde pirinç kaplı çubuğun üzeri kırmızı yeşil kumaş ve sırma iplik sarılıdır. Lüle ucunda zincire bağlı bir yıldız mevcuttur. 19. yüzyıl, uzunluk (lüle-çubuk): 21 cm.
Tophane lüleciliği ise 1600’lü yıllarda tütünün Osmanlı topraklarına gelmesiyle başlamış. Tütün, lüle çamurundan yapılmış lülelerin içine konup, uzunluğu kullanıcısına göre değişen, tercihen de yasemin ağacından yapılan çubuklarla içilirmiş. Önceleri basit formlarda yapılan lüleler, giderek daha estetik bir görünüme kavuşturulmuş. Saray ve devlet büyükleri için lüleci üstatlara özel olarak yaptırılan lüleler; rölyef, altın, gümüş ve kıymetli taşlarla işlenmeleri ile halk tipi lülelerden ayrılmış. Yani bir anlamda lülelerin bezemesindeki işçilik, kullananın sosyal statüsünü belirler hale gelmiş. Osmanlı döneminde lüleciliğin en güzel örnekleri İstanbul’un Tophane semtinde yapılmış. Vaktiyle atölyelerin bulunduğu Lüleci Hendek Sokağı bugün halen adını muhafaza eder.
TEKKE KEHRİBAR SAPLI BASTON
Tekke işi, kehribar saplı şimşir baston. 19.yy, uzunluk 70 cm.